Alle blogs, Trouwfotografie
Leave a comment

Marlize en Steven

Dit is de trouwdag van Marlize en Steven, welkom. Het is een dag met tranen, sokken met een groene stip en heel veel foto’s van lachende mensen. Het is een dag waarop er een heleboel gebeurt. Lees maar mee.

De bruiloft van Marlize en Steven is een dag waarop witte bloemen bloeien in de ouderlijk tuin van Marlize en een klein, schattig meisje op de bank ligt wakker te worden. Dat is Saar, het nichtje van Marlize en Steven, die er heel de dag bij zal zijn.

Het is een dag waarop niet alleen de bruid eruit ziet als een prinses.

Het is een dag waarop je mag springen op bed.

Een dag waarop er veel tranen zijn – maar van de goede soort. Tranen omdat we dankbaar zijn voor wat we hebben. Tranen met dikke knuffels erbij. Tranen van gelukkig zijn.

Het is een dag waarop ik, na bij Marlize thuis te hebben gefotografeerd, doorrijd naar het huis van Marlize en Steven, waar Steven zich aankleedt. Even later leest zijn moeder hem een brief voor. Dat is een idee van de videograaf, Frank, met wie ik vandaag samen werk. Hoewel ik zoiets zelf nooit zou initiëren (ik laat alles altijd lekker z’n gang gaan) – vind ik het prachtig. Bewust iets zeggen tegen je zoon op de dag dat hij gaat trouwen: hoe mooi is dat.

De vader van Steven is er niet meer en iedereen mist hem. Steven draagt de trouwring van zijn vader in zijn pak.

Het is een dag waarop niet alleen gehuild maar nog tien keer zoveel gelachen wordt. Door de mensen om Marlize en Steven heen, door henzelf. Hier zien ze elkaar voor het eerst.

Het is een dag waarop het nichtje van Marlize meegaat tijdens de fotoreportage en lekker haar ding doet. Wat een schatje. En wat heerlijk dat ze niet ‘fotogetraind’ is met neppe lachjes maar gewoon lekker is wie ze is.

Het is een dag waarop Steven domme grappen uithaalt en er zelf het hardst om lacht. Het is een dag waar we foto’s maken in een of andere kas met prachtig licht.

Prachtig licht, in zwart-wit en in kleur.

We rijden nog even door naar de duinen. Ik verwachtte daarbij zand, helmgras en heide maar we kwamen in deze heuvels vol varens terecht. Wat mooi zeg. Dat zand komt nog wel, trouwens. Schoenen uit en rennen maar.

Het is een dag die plaats vindt op een locatie waar ik u tegen zeg. Ik hou van plekken die beschut zijn, knus. Dat is het hier. Ik zet mijn fototas op een mooie plek neer en weet: hier blijven we vandaag de hele dag. Wat een heerlijke plek om foto’s te maken.

Het is een dag waarop de vriendinnen van Marlize haar als allereerste mogen zien in haar trouwjurk, voordat de andere gasten haar zullen zien. Nog meer tranen. En tranenknuffels (dat is een nieuw woord vanaf nu).

Het is een zonnige, warme, ware zomerdag met een ceremonie in de buitenlucht. Een ceremonie waarbij Marlize en Steven door het middenpad naar voren komen lopen, bewonderd door hun gasten van wie veel ze nog niet in hun mooie trouwkleding hebben gezien. Vrienden, familieleden, allemaal mensen die om hen geven. Nog meer tranenknuffels. En zichtbare dankbaarheid.

Het is een bruiloft waar iedereen zit te zweten in de zon!

Een ceremonie waarbij het gaat van lachen naar het gewoon even heel warm hebben. Vermoeiend, al dat geklets. Ha.

Het is een dag van knuffels en van lekker tegen je vader aanpraten over hoe de ceremonie was.

Een dag van écht veel knuffels.

Een dag van grappen maken en er zelf het hardst om lachen.

Een dag waarop niet alleen het bruidspaar maar ook de geliefden om hen heen lekker aan het genieten zijn. Ik maak daar plaatjes van.

Het is een bruiloft waarop de medewerkers van Marlizes lunchroom (Brownies en Downies in Katwijk) een grap uithalen waar iedereen intrapt en Marlize nog het meest. Een jongen laat het cadeau in diggelen vallen, het geluid van brekend glas klinkt. Iedereen schrikt! Maar het was een grap. En wat voor één – zo goed gelukt!

Het is een dag waarop ik hulp krijg bij het maken van de groepsfoto’s – hetzij van de zus van Marlize die een groep even bij de lurven pakt, hetzij van vrienden van Steven die hem hoog de lucht in jonassen.

Het is een dag waar de zon ondergaat als we aan tafel gaan.

Het is een dag waarop Steven heel trots is op de groene stip op zijn sok (daarom passen die sokken bij zijn pak) en Marlize daar heel hard om kan lachen zodra de geur van de voeten van haar man weer onder de tafel is.

Het is een dag waarop er getoast wordt. Een dag waarop er heerlijk eten is en iedereen aan lange tafels met elkaar zit te praten en te lachen en te eten.

Het is een dag met mooie toespraken en gezongen liederen die zo hilarisch zijn dat zelfs ik het niet meer heb achter m’n fototoestel.

Het is een dag waarop ik zoveel foto’s maak van dit moment dat ik een hele blog zou kunnen maken van alleen dít moment. Ik vind het zo mooi namelijk. Die zon. Het bruidspaar goed in beeld. Hun lieve gasten onscherp op de achtergrond. En zó – véél – lachen. Aanstekelijk. Heerlijk om te zien.

Het is een dag waarop Marlize en Steven elkaar af en toe aankijken en volgens mij (dat weet ik natuurlijk niet) denken: wat boffen wij, het is echt nú, onze trouwdag, waar we zo lang naar uit hebben gekeken.

Marlize en Steven zijn bij mij terecht gekomen omdat ze me gezien hadden op de bruiloft van Jasper en Hanneke. Omdat ze ‘weg waren’ van hun fotoreportage benaderden ze mij. En dat vind ik zo bijzonder. Dat mensen graag willen dat ik foto’s maak.

Deze winter kwamen Marlize en Steven bij mij op bezoek voor een kennismakingsgesprek. Ik maakte ook wat foto’s voor hun trouwkaart. Ik vond het leuk met ze. We hebben het gehad over ondernemerschap en over van alles en nog wat. En daarna maakten we foto’s in de winterse vrieskou.

Ik vind het gewoon zo’n leuk stel. Daadkrachtig, vrolijk, nuchter, eerlijk, grappig, ontwapenend, enthousiast, mensenmensen. En ik vind het mooi als foto’s het karakter van mensen weerspiegelen. En ik denk dat dat lukt vandaag.

Na het eten is er ijs! In hoorntjes. Met de zon die nog steeds ondergaat.

En dan bereikt de schaduw de tuin en schijnt de zon alleen nog maar op de toppen van de bomen. Het wordt avond. Een warme zomeravond. De avondgasten komen de tuin binnen druppelen en genieten van de schaduw, van de warmte. Het is een avond waarop er nog meer knuffels gegeven worden en nog meer vreugde gedeeld wordt.

Het is een avond waarop iedereen lekker z’n gang gaat, in de tuin drentelt, bier drinkt en praat. Ik vind de foto hieronder grappig. Er gebeurt zoveel, je kan er naar blijven kijken. Ik zou Wally erin moeten verstoppen.

Het is een avond waarop zussen samen op de foto gaan, verliefde stelletjes elkaar aankijken of aankleden, een avond waarop jenga-torens instorten, bierflesjes leeg raken, mensen heel hard lachen en wijzen naar de fotograaf.

Een avond waarop Marlize en Steven lief naar elkaar lachen en het lieve stel op de achtergrond, wanneer je ze opmerkt, niet meer zo op de achtergrond staat. Of ze hadden een saai gesprek of ze waren zich er bewust van dat ik een foto aan het maken was. Laten we het op dat laatste houden, ha. Het is een avond waarop de zon de achterkant van de bomen geel maakt.

Een avond waarop er gekust wordt, gedanst. Een avond waarop Steven opgetild wordt en Marlize daarbij ongerust in de ogen kijkt.

Een avond waarop niet alleen het bruidspaar danst maar veel meer mensen.

Het is een dag waarop gevierd wordt dat er liefde bestaat. En dat Marlize en Steven die liefde in elkaar zoeken en vinden en willen blijven zoeken en blijven vinden. Ik vond het een eer om erbij te zijn en om het in beeld weer te geven.

> Videografie: Nico Strik en Frank de wit > Tweede fotograaf: Foto’s van Ilse Locaties: De Oostdorperhoeve (en in de middag Brownies & Downies Katwijk maar die staat niet op de foto) > Trouwambtenaar: Jaco van der Bent > Make-up: Romée de Mooi Muah > Haar: Veronique van Vliet > Bloemen: Jochem de Vries > Boeket: Henk van der Nagel > Styling: Louise van der Luijt van Duijn > Trouwjurk: Bruidshoek > Trouwpak: ROKA > Zangers: Bart Heemskerk en Jan van der Spek > DJ: Charles Bleekveld en Frank Zalm  
Ga jij ook trouwen en vind je deze foto’s mooi? Ik zou zeggen: pak een kop thee, klik hier om meer trouwdagen te bekijken en bel of mail of app me, dan kletsen we over jouw trouwdag en wat ik voor jullie kan doen. Ik maak graag verhalende foto’s die laten zien hoe het echt is, met een tik romantiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *