Jasper en Hanneke

Alle blogs, Trouwfotografie

Laten we bij het eind beginnen. Zoals je op de foto hierboven ziet – zo kwamen Jasper en Hanneke hun feest binnen gedanst, binnen gejuicht! Een dag van veel lachen ging eraan vooraf – een dag met een fijne trouwjurk die er mooi losjes uit zag en een strik met stippen, lieve bruidskinderen en een gouden ochtend- én avondzon.

Laten we beginnen bij de ochtendzon. Van goud dus. Hier schijnt die door het raam, terwijl Hanneke opgemaakt wordt. Haar jurk is zo fijn, zo lieflijk losjes. En de bruidegom draagt een strik, vastgemaakt door zijn vader. Omdat Hannekes en Jaspers ouders dicht bij elkaar wonen, kon ik bij allebei even langs piepen ’s ochtends.

En dan gaan ze elkaar zien. Hanneke staat klaar op het grindpad bij haar thuis. Jasper komt aan op z’n Vespa. Geniet je mee?


We maken foto’s in het centrum van Leiden. Waar alle planten zomers groen zijn – en waar Hanneke en Jasper zich ontspannen mee laten voeren in het foto-maak-proces. Kijk maar naar hun stralende ogen.

Oe, ik word heel blij van het licht hier op dit plein. Het is ochtend, de zon staat laag – en door de donkere achtergrond van de huizen ontstaat er rondom het gezicht van Hanneke een gouden randje. Zodra een fotograaf – of laat ik het bij mezelf houden – zodra ik dit zie, word ik heel blij en overtuig ik het bruidspaar ervan dat we hier nog een paar foto’s zouden moeten maken. Want: nou ja. Mooi licht is mooi licht.

Komen ze aan hoor! Alle lieve bruidskinderen (ik had het er al over in de inleiding hoe lief ze waren – maar zeg nou zelf, had ik gelijk of niet) staan ze op te wachten op de brug. En de rest van de gasten ook natuurlijk. Zie hieronder. Na een groot applaus en gejuich stappen we in boten richting de ceremonie.

De ceremonie. Broers zeggen lieve woorden over het bruidspaar, lieve kinderen trekken mijn aandacht soms een béétje weg van de ambtenaar (en met recht hoor, kijk ze weer lief zijn) en er wordt veel gelachen.

En dan nu: bloemblaadjes! Gooi ze in de lucht, strooi ze rond, want Jasper en Hanneke zijn getrouwd! Ze zeiden ja! Ik genoot van het uitzoeken van de mooiste foto’s bij deze erehaag, want:  dwarrelende bloemblaadjes.

Tijd voor champagne. En er blij uitzien. En lachen. En kussen geven aan alle gasten en felicitaties in ontvangst nemen. En taart. En een groepsfoto met kinderen die niet helemaal vlekkeloos loopt omdat kinderen die moe zijn niet per definitie graag op de foto willen.

En dan begint de kerkdienst. Steeds vaker loopt niet alleen de bruid met haar vader – maar ook de bruidegom met z’n moeder naar voren in de kerk of tijdens de ceremonie. Zo ook Jasper. Hij krijgt nog een dikke kus – net als Hanneke. Hoe lief is dat.

De leukste foto’s vind ik dit soort foto’s als hierboven – niet geposeerd maar uitermate vrolijk.

We gaan door naar het feest. Middenin de tuin van Hannekes ouders staat een grote tent – en mooie houten vlonders en lampjes en bloemen. Wat een gezicht. En zomaar in de achtertuin – hoe fijn is dat. Persoonlijk en relaxed. En genoeg ruimte voor de kinderen om rond te rennen en lief te zijn.

Even een noot voor de nostalgische lezer: kennen jullie dit gevoel nog? Met je buik op de schommel en rondzwieren. Ik voel het nog helemaal, hoe dat voelde.

Ik kon het niet laten om Hanneke en Jasper even weg te roepen uit het feestgedruis om een foto te maken met hen en het feest achter hen. Klik! En daarna komen er nog meer lieve kinderen en lachende mensen.

Het diner. De tafels liggen vol met bladeren en bloemen en potjes met kaarsen. Ik sta niet bekend om m’n vele foto’s van details en versieringen, maar dit soort dingen vind ik me toch prachtig. Klik!

Na het diner zijn er stukjes. Stukjes waar h-é-é-l hard om gelachen wordt. Door zowel het bruidspaar als de gasten. Ik vind stukjes fijn. Deels omdat ik stiekem mee kan lachen om alle verhalen en deels omdat ik simpelweg vrolijk word van vrolijke gezichten (ik geloof dat ik dat eerder heb gezegd) (maar het is gewoon zo).

We – Jasper, Hanneke en ik – sneaken ertussenuit. Om foto’s te maken in de gouden avondzon. Deze hieronder is m’n favoriet. Ik hou ervan hoe de zon randjes om de contouren van Hanneke en Jasper schijnt, ik hou ervan hoe vrolijk de twee elkaar aankijken, ik hou ervan hoe ontspannen ze eruit zien en hoe er groene vlekjes van de zon in het beeld dwarrelen. Hoe de trouwjurk van Hanneke losjes mooi aan het zijn is en de corsage van Jasper nog helemaal mooi. En van de onscherpe natuur op de achtergrond: rust temidden van een bedrijvige dag. Rust tijdens de laatste stralen van de zon, rust voordat het huwelijksfeest van Jasper en Hanneke losbarst. Lieve aanstaande bruidsparen die dit lezen: zullen wij zo’n mini-shoot in de avond ook doen op jullie bruiloft?

En dan barst het feest los. Net nadat de zon is ondergegaan. Met een dansend en juichend bruidspaar om mee te beginnen. Een woord van warm welkom van de bruidegom. En de hele avond nog te gaan.

Lieve Hanneke en Jasper, wat heb ik genoten van jullie bruiloft. Jullie trouwdag leek op jullie: vrolijk, ontspannen en eigen. Dank jullie wel voor het vertrouwen dat jullie mij gaven om jullie dag vast te leggen, ik heb het heel graag gedaan. Ik wens jullie voor de toekomst een boel liefde, mooi zonlicht en vrolijkheid toe! 

Comments 5

 1. Rosemarijn says on

  Wat een leuk verslag en prachtige, vrolijke foto’s. Prachtig bruidspaar. Ik word er helemaal vrolijk van. Voor het eerst dat ik denk: “ja ik zou het nog wel een keer willen overdoen!”.

  • Laurie says on

   Zo wat leuk om te lezen! Vrolijk hè, het was ook echt een vrolijke dag die ik heb mogen vastleggen. Nou, wat let je om een klein feestje te geven om jullie trouwdag nog eens te vieren?

 2. mareille says on

  Prachtige foto’s! Welke feest/trouwlocatie heeft dit bruidspaar?

  • Laurie says on

   Hoi Mareille! Wat leuk dat je reageert! Hun locaties waren:

   Ceremonie: Herberg Welgelegen in Valkenburg ZH
   Kerk: GKV de lichtbron in Valkenburg
   En borrel, feest en diner bij hun ouders in de tuin :-)

   (Foto’s waren in Leiden en bij het Valkenburgs meer)

   Met hartelijke groetjes,
   Laurie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *