Alle blogs, Trouwfotografie
Leave a comment

Willem en Hanneke

Willem en Hanneke trouwen vandaag. Het is ijskoud. De koudste bruiloft die ik ooit heb gefotografeerd, denk ik. En de laatste van mijn ‘trouwseizoen’. Half december trouwen is niet gebruikelijk, maar ik vind het zo tof dat Willem en Hanneke het doen. Knus. Buiten guur, binnen warm.

Het is nog helemaal donker als ik aankom bij het ouderlijk huis van Hanneke. De lantaarn brandt. Een grote, witte strik zit om de deur. Daar moet ik zijn. Binnen doet Hanneke haar trouwjurk aan. Een klassieke jurk, prachtig in eenvoud. Met mouwen – zo passend bij de winter.

Zie je dat briefje dat op Hannekes kamer hangt? Ahh.

Als Willem aankomt, is het ook nog donker. Hij haalt het boeket van Hanneke, waar dennenappels in verwerkt zijn, uit de auto.

Willem belt aan bij Hanneke en zij doet de deur open. Samen stappen ze in de auto. De vader en moeder en broer en zus van Hanneke zwaaien haar uit.

We maken foto’s bij een mooi landhuis. De zon is inmiddels opgekomen.

Als we door de gang lopen, zegt Willem ineens: kijk, daar zie je het opkomende zonlicht. En inderdaad. Ik had het zelf niet gezien, maar achterom kijkend zien we het ochtendlicht in de gang vallen. Eigenlijk waren we op zoek naar een raam, maar dit is een veel mooiere plek. Ik maak er wat foto’s van Hanneke alleen en samen met haar bijna-bijna-man. En daarna rijden we door naar het bos, waar het wolkjesblaaskoud is. En Hanneke staat daar gewoon in haar jurk.

Ik word oprecht ont-zet-tend blij van zulk mooi winterlicht. Als je nog even naar boven scrollt kun je zien hoe laag het licht staat en hoe dat schaduwen vanuit de bomen over de grond geeft. Heel heel fijn. En het boeket is ook fijn. Winters. Écht winters, met een soort kerstboomtakken (hoe noem je dat netjes) en dennenappels. Kijk nou.

Maar ho, wacht, een bruiloft gaat niet over boekketen en foto’s. Ik word er blij van als ik die kan maken (echt heel heel blij) maar uiteindelijk gaat het om Hanneke en Willem die gaan trouwen vandaag. Die gaan beloven dat ze elkaar trouw willen zijn omdat ze van elkaar houden. Op naar het gemeentehuis.

Hoe tof: Willem en Hanneke kennen elkaar van vroeger, toen ze in de basisschool bij elkaar in de klas zaten. Jaren later zaten ze op een dag vlak bij elkaar in de trein. Willem herkende Hanneke: zij hem niet gelijk. Hij glimlachte naar haar en zij dacht: wat zit die jongen nou toch te kijken? Pas bij het verlaten van de trein viel het kwartje. Hij sprak haar aan en ze kwamen weer in contact. Mooi verhaal, niet?

En wat nog mooier is: hun vroegere schoolmeester was de ambtenaar van de burgerlijke stand! Ik hou van dat soort dingen. Hij heeft dit bruidspaar gewoon gekend als twee kleine schoolkinderen.

En de toespraak was grappig. Heerlijk om dit soort plaatjes te kunnen schieten.

Na het gemeentehuis gaan we naar de kerk. Omdat het winter is, is de dag kort – en de zon gaat alweer rustig aan onder. Ik mag een paar foto’s maken vanaf het balkon in de kerk. De broer van Hanneke en een broer van Willem spelen orgel.

Na de kerk kletst Hanneke met wat vrienden die ook naar de kerkdienst gekomen zijn. Daarna stappen we in de auto en rijden we naar de feestlocatie.

Een erehaag met familie staat klaar om Hanneke en Willem welkom te heten. Als we aankomen is het donker, ik vind dat knus aanvoelen. Het is daardoor extra gemoedelijk. Buiten donker, binnen warm en licht.

Dikke knuffels, felicitaties en dan: taart. Weer zo’n mooie winterse.

Het diner begint. In een warme, knusse zaal met lange tafels. Fijn zo samen met familie te eten.

Lieve Hanneke en Willem, dank jullie wel dat ik op jullie bruiloft mocht fotograferen. Ik vond het heel fijn om erbij te zijn en alles vast te leggen. Ik hoop dat de foto’s voor jullie net zo voelen als jullie dag was. Ik wens jullie een heel mooi huwelijk toe samen: vol lieve briefjes, dikke knuffels, warmte en een heleboel liefde.

Jurk: Speksnijder Bruidsmode > Trouwpak: Jac Hensen > Avondlocatie: De oude Duikenburg
Ga jij ook trouwen en vind je deze foto’s mooi? Ik zou zeggen: pak een kop thee, klik hier om meer trouwdagen te bekijken en bel of mail of app me, dan kletsen we over jouw trouwdag en wat ik voor jullie kan doen. Ik maak graag verhalende foto’s die laten zien hoe het echt is, met een tik romantiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *