Alle blogs, Persoonlijke blogs
comments 7

Lieve dingen die kampeerders doen (fotografeer-tocht voor Staatsbosbeheer deel III)

Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 5345

Deze zomer zwierf ik door Nederland om foto’s te maken op de natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer. Ik laat je in thematische delen foto’s zien die ik gemaakt heb. Vandaag deel drie van mijn kampeer-fotografeer-tocht: lieve dingen die kampeerders doen.

Ik zal het woordje ‘lief’ in de titel van dit blog verklaren. Op de School voor Journalistiek is het woord ‘leuk’ uit mijn hoofd geschopt. De reden: het zegt niet zoveel. ‘Leuk’ is een algemeen woord dat gebruikt wordt voor zo ongeveer alles, waardoor het een zozo-achtig woord is geworden. Waarom ‘leuk’ gebruiken als iets ‘charmant’, ‘aangenaam’, ‘fantastisch’ of ‘opmerkelijk’ kan zijn? Ik geef er inmiddels de voorkeur aan een specifieker woord te gebruiken als ik, vanuit gewoonte, het woord ‘leuk’ typ.

Dit blog, een onderdeel van mijn Staatsbosbeheer-serie, gaat over ‘leuke dingen die kampeerders doen’.  Maar omdat ‘leuk’ van mezelf niet mag, dacht ik na en koos ik ‘lief’. Het woord ‘lief’ zegt iets over de intentie van een persoon. Lieve dingen vind ik dingen die lief bedoeld zijn. Dingen die niet hoeven, maar toch gebeuren. Zoals de was doen met je kleinkind. Of je tent versieren met lantaarns (zie ergens hieronder). Lieve dingen die kampeerders doen:

De was doen met je kleinkind 

Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 34

 

2 In de nacht nog heel lang op een stoel zitten zonder veel om handen te hebben

Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 5345 Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 13 Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 11

 

Spelen (voor oude en jonge mensen)

Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 7663 Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 5601 Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 2031 Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 2

 

Uitzondering, dit is een lief iets dat kampeerterrein-eigenaren doen. Lieve kaarten ophangen bij het afwas-gedeelte van het sanitair met oppeppende teksten. En een ‘bibliotheek’ beginnen waar alle kampeerders spullen neer kunnen leggen die een ander dan weer mee mag pakken als er iets van zijn gading bij zit.  O ja: en de spiegel bij het washok op zo’n plek ophangen dat je de bomen erin weerspiegeld ziet. Ik vind dat heel mooi.  

Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 6164

Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 6174

Ondertiteling van deze foto: ‘De tijd is de manier waarop de natuur ervoor zorgt dat niet alles tegelijk gebeurt’. Hippie-spreuk of niet: ik vind hem leuk intrigerend, en kampeer-achtig.

Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 5041 Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 5738

 

Twee uur lang op een vuurhut zitten en vooruit kijken

Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 2660

 

Je tent of kampeertuin versieren (zie ook de blog over kampeerboeketten)

Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 8251 Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 8401 Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 4596 Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 2024

 

De was-stukken ophangen alsof het slingers zijn

Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 4948 Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 7221 Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 4604

 

Baby-kikkers vinden (dit is mijn vriend Gertjan, en hij heeft dus zo’n baby-kikker gevonden, dat is toch heel lief, vind je ook niet?) 

Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 4336

 

Haringen uit een zakje halen met een mooie gespierde arm (oké die telt niet helemaal als ‘lief’ maar ik vind wel als ‘mooi’ en ik vind gewoon dat hij erin mag, in dit blog)

Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 5769

 

9 En als laatste: thee zetten. Thee zetten als je kampeert, is een uurtaak, iets waar je zuchtend voor overeind komt. Niet dat het erg is. Met zulke theepotjes. Deze foto’s wil ik wel aan de muur van mijn keuken.  

Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 5898 Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 4274 Staatsbosbeheer Laurie Karine de fotograaf - 9

Deze zomer  deed ik een foto-opdracht voor Staatsbosbeheer. Ik fotografeerde hun vierentwintig natuurkampeerterreinen – van Limburg tot Friesland. Kamperen is één van mijn lievelingszaken. En foto’s maken ook. En alleen zijn, ook! En door de natuur banjeren al helemaal. Een opdracht naar mijn hart dus. Ik maakte de foto’s voor de website van Staatsbosbeheer, waar je ze nu per kampeerterrein kunt bekijken (zoek alvast maar een terrein uit waar je deze zomer een weekje langs gaat). 

Op mijn eigen website laat ik ook foto’s zien die ik heb gemaakt, maar dan thematisch. Alle delen van deze serie tot nu toe:

Deel I: kampeerboeketten
Deel II: fikkie stoken
Deel III: lieve dingen die kampeerders doen
Deel IV: plekken waar ik (van) wil kamperen
Deel V: mooie natuur

7 Comments

 1. Nathalie says

  Hihi. Dat is precies hetzelfde theeketeltje als dat mijn ouders hebben.

  • Laurie says

   Aahh, stonden ze niet ook op een Nederlandse camping dit jaar? Misschien heb ik ze gemist en is dit hun theeketeltje! :)

   • Nathalie says

    Voor zover ik weet helaas niet ;) De bestemming is nog steeds meestal Frankrijk, haha.

    • Laurie says

     Wat heerlijk, Frankrijk. Lang geleden dat ik daar naartoe ben geweest, maar komend jaar rijd ik er als het goed is doorheen met m’n vriend (met als bestemming Spanje dit keer).

 2. Wederom prachtige foto’s! Ik krijg zin in de zomer door jouw stukjes.
  En bedankt voor de leuke journalistieke tips! ;)

 3. Kunja says

  Wat een mooie foto’s weer!!
  Je krijgt gelijk zin om die campingsfeer weer mee te maken…..
  Al die ‘leuke’ dingen die het kamperen juist zo speciaal maken ,heb je vastgelegd!
  Prachtig :)

  • Laurie says

   Dankjewel lieve mama! Ik vind nog steeds dat we een keer een weekend samen moeten gaan kamperen en wandelen. Wie weet, ooit.. :) xxxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *