Alle blogs, Persoonlijke blogs
comments 4

Fikkie stoken (kampeer-fotografeer-tocht voor Staatsbosbeheer deel II)

Leenderbos - Leende - Sfeerbeelden-6641

Deze zomer zwierf ik door Nederland om foto’s te maken op de natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer. Ik laat je in thematische delen foto’s zien die ik gemaakt heb. Vandaag deel twee van mijn kampeer-fotografeer-tocht: fikkie stoken.

Ik hou van kampvuren. Ik ben er zo één die uren in vuren kan staren (of porren). Kampvuren in de avond, kampvuren overdag. Kampvuren voor marshmellows – of om brood in te bakken. Kampvuren om je handen te warmen of je benen na een lange wandeling. Ik kwam ze allemaal tegen deze zomer.

Natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer hebben bijna allemaal een houten ‘vuurhut’, waar je beschut voor regen een mooi vuur kunt maken. Er liggen ook vaak hakbijlen en zagen voor de kampeervaders en -moeders die hout willen hakken. En overal op de terreinen kom je stukken hout tegen.

Wat ik voor deze zomer nog niet wist, is dat je mokken hebt (zie bovenste foto) die je zo in het vuur kunt zetten om je theewater te koken. Ook wist ik niet (al had ik het wel kunnen raden) dat je popcorn kunt poppen boven een kampvuur.

Kampvuren zijn op kampeerterreinen een soort sociale verzamelplaats, een beetje net zoals de pingpongtafel. Er is altijd wel iemand vuur aan het maken en ik vind het heerlijk om daar bij te zitten, met of zonder kletsen. Waar ik ook heel erg van genoot, was van hoe alle kinderen genoten van het vuur. De kleine kinderen kropen dicht bij papa en mama, de grotere waren voorzichtig met takken en knakworsten in de weer en de allergrootste stookten het vuur op (of iets wat daarop lijkt).

En wat ik nu ook weet, is dat ik als ik later groot ben – en Gertjan en ik een stel lieve kleine kinderen hebben mogen krijgen, ik heel graag met ze zou willen kamperen. Met een kampvuur.

Vlagberg-SintAnthonis-faciliteiten-5827

Schoonoord - De Kijl - Sfeerbeelden-8124

Dassenburg - Punthorst - Sfeerbeelden-7453

Drie-Ermelo-faciliteiten-4363

Schoonoord - De Kijl - Algemene beelden-8062Dassenburg - Punthorst - Sfeerbeelden-7456 Drie-Ermelo-sfeerbeelden-4395 Drie-Ermelo-sfeerbeelden-4380 Vlagberg-SintAnthonis-sfeerbeelden-5361

Deze zomer  deed ik een foto-opdracht voor Staatsbosbeheer. Ik fotografeerde hun vierentwintig natuurkampeerterreinen – van Limburg tot Friesland. Kamperen is één van mijn lievelingszaken. En foto’s maken ook. En alleen zijn, ook! En door de natuur banjeren al helemaal. Een opdracht naar mijn hart dus. Ik maakte de foto’s voor de website van Staatsbosbeheer, waar je ze nu per kampeerterrein kunt bekijken (zoek alvast maar een terrein uit waar je deze zomer een weekje langs gaat). 

Op mijn eigen website laat ik ook foto’s zien die ik heb gemaakt, maar dan thematisch. Alle delen van deze serie tot nu toe:

Deel I: kampeerboeketten
Deel II: fikkie stoken
Deel III: lieve dingen die kampeerders doen
Deel IV: plekken waar ik (van) wil kamperen
Deel V: mooie natuur

4 Comments

  • Laurie says

   Cool hè! Die had een kampeer-vader gemaakt, van twee zeven en een houten lat. Heel ingenieus, en heel lief vond ik :)

 1. Jonathan Sterkenburg says

  It binne kloofbijlen, net hakbijlen!

  • Laurie says

   O, dank je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *