Alle blogs, Trouwfotografie
Leave a comment

Focco en Marije

Ruim een jaar geleden kreeg ik een mail van Marije. Ze vroeg of ik trouwfoto’s wilde maken van haar voorgenomen trouwdag met haar verloofde Focco (‘die term voelt nog een beetje onwennig’, zei ze erbij). Zij maakt zelf ook graag foto’s en dan vind ik zo’n mail extra speciaal. En natuurlijk wilde ik foto’s maken. Vandaag laat ik zien hoe dat gegaan is. Welkom op de dag van Focco en Marije. De dag waarop Focco al niet meer Marije’s verloofde is, maar haar mán.

Het is september en het waait. Het waait hard. Ik vind het meevallen dat je dat niet op alle foto’s ziet. Want het waaide écht hard (dat zei ik al). De kapster van Marije is badass, haar haar blijft in deze orkaan opvallend mooi zitten. Maar goed: terug naar de trouwdag. Het is september en Focco en Marije gaan trouwen vandaag.

Focco en Marije zijn twee lieve, rustige mensen. In ons gesprek kwam naar voren dat ze houden van echtheid en dat ook waarderen in foto’s. Daar word ik ontzettend blij van. Ze willen het allerliefst dat hun trouwdag ontspannen gaat zijn. Daar is de locatie perfect voor: alles vindt plaats in een verbouwde boerderij op het Friese platteland. No nonsense. De liefste mensen uit hun leven om zich heen. De taarten zijn door de gasten gemaakt en het eten wordt bereid door een bekende vrouw die heerlijk Indiaas kan koken.

We maken foto’s op landgoed Staniastate, waar de bomen het verrassend goed doen in zwart-wit en waar Marije zo hopsaké onder een hek door klautert voor een mooie fotoplek. Over no-nonsense gesproken.

Zie je hierboven hoe hard het waait? Misschien moet je erbij geweest zijn om het te voelen. Waar je ook bij geweest moet zijn is bij dit bruidspaar op een schommel. Focco had alle vertrouwen in zijn schommelkunsten en Marije iets minder. Heerlijk.

En dan zien we dit sprookjesachtige stuk bos. Begroeid met klimop. En weet je wat ik nou zo leuk vind? Dat ik zowel fijne, serene plaatjes van Focco en Marije kon maken als plaatjes waarop ze echt plezier maken samen. Je ziet ze genieten.

Ik deed ook nog een experiment. De foto hierboven is niet één foto, maar het zijn twintig foto’s die samengesmolten zijn tot één beeld. Is dat niet wat? Hij is niet perfect uitgewerkt, maar ik vind ‘m te leuk om niet te laten zien. Dat wil ik vaker doen! Zien jullie het verschil met een gewone foto?

We rijden naar de verbouwde boerderij: Cleyn Alserd in Engelum. De wolken trekken snel over de velden.

Binnen wachten ons vrienden die taarten aan het snijden zijn, een pruttelende koffiepot en een pooltafel die erom vraagt bespeeld te worden. O, en citroenvlaai.

Focco en Marije gaan voor Riannes chocoladetaart. Mmmm.

De foto hierboven vind ik werkelijk waar glansrijk. Girls will be girls. Ik vertelde mijn vrienden tijdens een spelletjesavond over dit plaatje toen ik een van m’n vriendinnen van het bord van haar vriend zag eten. Toen ik hem later in de groepsapp deelde (ik hoop dat dat van Focco en Marije mocht) waren de reacties onverdeeld: wat een kenmerkende foto van ‘de vrouw’ (ha).

Ja, die wind dus. Brr. De groepsfoto’s werden foto’s met wapperende haren, maar dat vind ik eigenlijk ook wel weer heel sfeervol.

De ouders van Focco en Marije doen allebei een stukje. Lief is dat.

En dan komen de felicitaties. De aandachtige lezer denkt misschien: er is toch nog niemand getrouwd? Jawel! Alleen niet vandaag. Vandaag is een dag om het ontspannen te vieren en elkaar te ontmoeten.

Het eten is Indiaas en is gemaakt door een bekende vrouw die dat heel goed kan. Ik word er helemaal blij van: eten op bruiloften is vaak heerlijk, maar minder vaak ook echt gezond en voedzaam. En goed! Mmm.

Iedereen zoekt een plekje en zit lekker met elkaar te kletsen tijdens het diner. Wat Focco en Marije van te voren gehoopt hadden, dat het een ontspannen dag zou worden, dat is helemaal aan het lukken.

Ik maakte ook een mooie foto van de ouders van Focco en Marije. Gewoon omdat ik er tijd voor had en omdat het best bijzonder is om zo’n foto te hebben.

Het is tijd om te vertrekken naar de kerk in Leeuwarden. Het regent een klein beetje, maar dat maakt de foto van Focco en Marije in de auto alleen maar mooier.

De kerk zit vol, Focco staat voorin en zijn bruid Marije komt met haar vader naar voren lopen. Zijn vrouw. Ze gaan elkaar trouw beloven. Hoe mooi. Mijn hart wordt week van dit moment.

Focco en Marije heten iedereen welkom in de kerk. Schudt-ie zo even uit z’n mooi, die Focco. Dat soort dingen maakt een trouwdag persoonlijk, vind ik. Ik hou ervan.

Lieve Marije en Focco, dank jullie wel dat ik jullie dag mocht fotograferen. Ik vond het fijn. Het was een trouwdag zoals ik ‘m graag zie: simpel, maar echt. Ik wens jullie een heel mooi huwelijk toe vol nog duizenden van die ‘echte’ dagen. Echt – en vol met liefde, zorgzaamheid, rust en samen met God. Het ga jullie goed!

> Jurk: Sincerity > Trouwschoenen: Wallis > Trouwpak: Digel > Trouwschoenen bruidegom: Giorgio > Visagie: zelf > Kapsel: Haarstudio Niveau > Styling: zelf > Taartbuffet: familie en vrienden > Trouwringen: Duo of Love > Trouwlocatie: Cleyn Alserd > Catering: TikaFood > Kerk: VEG Opstandingskerk > DJ: Pieter Hiemstra van Decibel Music

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *