Diah, Melle, Matthew en Nalu

Alle blogs, Familiefotografie

Dit zijn Diah en Matthew die pannenkoeken bakken. Verderop in deze blog zul je ook Melle en Nalu ontmoeten. Ik legde een zaterdag uit hun leven vast. Gewoon, zoals het was. Een fotodocumentaire van een gezin.

Ik hou van het alledaagse. Dat is waar het grootste deel van het leven uit bestaat. Voor mij persoonlijk zijn dit de dagelijkse dingen van nu: wonen in mijn antikraak-klaslokaal met uitzicht op akkers, werken als fotograaf, een wandeling maken langs het riet en het water bij mij om de hoek, een bordspel spelen met vrienden, lezen op de bank en een kop thee drinken in mijn lievelingsstoel. Al die kleine dingen bij elkaar vormen het leven dat ik nu leid en dat alledaagse leven vind ik waardevol. Ik wil het het liefst voor altijd onthouden. Ik denk dat het dát is wat ik als tachtigjarige vrouw nog eens wil voelen: hoe wás dat nou, hoe voelde dat ook alweer?

En wie kinderen heeft, wil dat alledaagse leven misschien nog wel liever onthouden en bewaren. De kleine dingen. Hoe het voelt om je peuter in het fietszitje te tillen. Hoe het voelt als je jongens samen aan het spelen zijn. Hoe je als gezin door de stad fietst. Dat je zoon voor een knuffel naar je toekomt. Hoe je zoons samen dwars niet willen gaan slapen.

En dat is waarom ik ‘day in the life’-reportages wil maken. Hoe mooi is het om dit soort herinneringen aan mensen te geven? Nou, en dit is de eerste gezinsdocumentaire die ik maakte. Kijk maar mee. Een dag uit het leven van Diah (mama), Melle (papa), Matthew en Nalu. Een gezin uit Amsterdam.

De dag begint met een fietstocht naar de markt. Heerlijk Nederlands. Matthew op zijn eigen fiets, Nalu voorop bij mama. De bakfiets voor de boodschappen.

Nalu is onverschrokken. Hij loopt op z’n gemak over de markt – hij ownt de plek.

Heerlijk om te zien hoe Matthew en Nalu hun gang gaan. Het lukt Nalu op den duur niet om uit de bakfiets te klimmen. Zijn broer helpt hem even. Dat is waar broers voor zijn, toch?

We gaan even een kop koffie drinken.

En weer naar huis. Matthew en Nalu spelen. Op de markt zag ik Matthew als heerlijk energieke jongen die op paaltjes en marktkramen klom. Zodra hij achter zijn werkboek zit, is zijn focus daar. Twee kanten van één lieverd. Mooi om te zien.

En mama ziet dat het goed is.

We rijden naar het strand. Diah en Melle staan allebei graag op een longboard en ze nemen hun zoons gewoon mee. Matthew op zijn eigen board, Nalu bij papa of mama erbij.

Het strand op. De zee in. De zaterdag vieren.

Matthew en Nalu spelen en Diah en Melle drinken wat op het terras. Ik vind het tof dat Diah en Melle zo ondernemend zijn: best een karwei met twee levenslustige jongens erbij. Ik focus me in mijn foto’s op het mooie, maar natuurlijk zijn er ook zuchten en waarschuwingen en tegenstribbelingen. Het vergt moed om dan toch allerlei dingen te ondernemen met z’n vieren.

Nu we er toch zijn hoort een zandkasteel er wel bij.

Hoe tof ziet dit eruit, de hele familie op boards? Ik denk dat dit ook echt iets is wat Nalu en Matthew later bijzonder vinden om terug te zien.

Thuis komen er pannenkoeken. Omdat het zaterdag is.

De poes. Ogen zijn zo mooi – of ze nou van mensen of van dieren zijn. En Nalu kruipt weg in een hoekje met zijn meloen.

Het is alweer tijd voor douchen en tanden poetsen. En slapen. Maar daar hebben de jongens niet per se veel zin in. Ik heb zoveel respect voor moeders.

Als Diah Nalu voorleest op de bank, sluipt Matthew uit bed om hen te bespieden.

Diah en Melle, dank jullie wel dat ik deze foto’s van jullie mocht maken. Dat jullie mij toelieten in jullie huis en leven voor één dag. Ik heb ervan genoten om deze zaterdag vast te leggen. Ik hoop dat de foto’s jullie leven laten zien zoals het voor jullie voelt. Zodat jullie ze kunnen koesteren en later aan Matthew en Nalu kunnen laten zien om te zeggen: zo was het bij ons.

Wil jij ook graag gezinsfoto’s en vind je deze foto’s mooi? Klik dan hier voor de mogelijkheden voor een kleine (‘gewone’) of grote (‘day-in-the-life’, zoals deze) fotoreportage. Mail of bel of app me en we kletsen erover verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *