Alle blogs, Persoonlijke blogs
comments 17

Zomervakantie 2015: Wales (de mooiste foto’s)

Wales (1 van 59)

Negen dagen Wales in negenenvijftig foto’s. Bereid je voor op veel bergen en veel wolken. Véél weidsheid, weinig close-ups. Veel Gertjan. Veel natuur en één stadje. Eén Guiness-biertje. Zee. Een vakantie uit duizenden.

Wales (2 van 59) Wales (3 van 59) Wales (4 van 59) Wales (1 van 5)
Wales (6 van 59)

Met de trein gingen Gertjan en ik naar Wales. Via Brussel, Londen, Chester en Bangor kwamen we er terecht. Van daaruit reisden we per bus de bergen in. En naar de zee. Maar eerst de bergen. Ik was nog nooit écht in de bergen geweest. Nou ja: dat is gelogen. Als kind was ik één keer met mijn vader en moeder naar de Pyreneeën. Maar dit was voor het eerst dat ik de bergen introk met mijn wandelschoenen aan. En dat ik zo genoot van het natuurschoon. Ik wil iedere zomer voortaan bergen zien, denk ik.

Wales (7 van 59) Wales (8 van 59) Wales (9 van 59) Wales (10 van 59) Wales (11 van 59)Wales (2 van 5)

Als je kampeert in een niet heel warm land als Wales – en je hebt niet echt campings met heel fijne douches – en je bent van nature iemand die van thee houdt, dan ben je ik-weet-niet-hoe-blij met een kop sterke engelse thee in de ochtend. En zo’n hardcore ontbijt erbij natuurlijk.

Wales (13 van 59) Wales (14 van 59) Wales (15 van 59) Wales (16 van 59) Wales (17 van 59) Wales (18 van 59) Wales (19 van 59) Wales (20 van 59)

’s Avonds was het al gauw te koud om lekker buiten te zitten en van een dag wandelen ben je al snel uitgeput (om zeven uur naar bed willen-uitgeput). Daarom dronken we vaak (als de gasbrander nog gas had) een kop thee ’s avonds, met soms prachtige uitzichten. Als je je tent op zo’n plek als hierboven kunt neerzetten, wie zou er dan nog in een hotel willen zitten? Ik weet het niet. Ik niet in ieder geval.

De dag die je nu gaat zien op de foto’s, was de dag dat we Yr Wyddfa beklommen: de hoogste berg van Wales. Wat is dat ontzettend bijzonder zeg. Uitputtend (zo sportief ben ik niet) – maar de top bereiken is heerlijk. Toen we de laatste meters aflegden, vonden we dat iedereen die naar beneden kwam er zo ontzettend blij en fris en opgewekt uitzag. En dat terwijl wij ons voelden als twee krachteloze vaatdoekjes met hangende ogen. Maar toen we na een lange stop op de top naar beneden liepen, voelden we ons net zo euforisch als die andere mensen. En je wilt dan het liefst iedereen die nog omhoog aan het klimmen is, aanmoedigen: dit is zo gaaf. Zet hem op! Je kunt het! Het uitzicht en het gevoel bovenop een krachtige berg te zijn – de hoogste in de omgeving, is alles waard.

Wales (21 van 59) Wales (22 van 59)

Noot: de foto hieronder is van een meer. Dit meer lag perfect in de zon, precies zo dat de weerspiegeling in het doodstille water zó helder was dat je niet meer weet wat nou boven of onder is. O ja, en op de foto daaronder zie je mij halverwege de route. Ik wilde heel wat vaker stoppen dan Gertjan dat wilde. Zeg nou zelf: het is toch fijner om af en toe rustig van het uitzicht te genieten, in plaats van maar door te blijven zwoegen?

Wales (23 van 59) Wales (24 van 59) Wales (25 van 59) Wales (26 van 59) Wales (27 van 59)

De rechterfoto hieronder is gemaakt op de top. Aan de ene kant van de berg waren wolken (en was het koud) aan de andere kant van de top scheen de zon (en kon je je jas en trui wel uittrekken zo lekker was het). Heel veel mensen vonden het stom dat er wolken waren, maar stiekem vond ik het ook wel een heel mooie ervaring om in de wolken te zijn! Gelukkig konden we aan de andere kant heel veel moois zien. De foto links is overigens van een heel andere dag, maar ik vond ze zo mooi bij elkaar staan.

Wales (28 van 59)

Helemaal rechtsonder op de volgende foto zie je mensen lopen. Het ziet er op de foto zoveel enger uit dan het in het echt is. Deze ‘kam’ was helemaal niet zo scherp.

Wales (29 van 59) Wales (30 van 59) Wales (31 van 59)

Is dit geen Lord of the Rings-landschap?

Wales (32 van 59) Wales (33 van 59)

Terug op elektriciteitspalen-niveau. Onze camping was zo lief. Met uitzicht op een meer – onder de hoede van een boerderij. En overal liepen schapen. In de avond was het zo mooi dat sommige bergen nog belicht waren door de zon, en andere niet meer.

Wales (34 van 59) Wales (35 van 59) Wales (36 van 59) Wales (37 van 59) Wales (38 van 59)

Aangezien Gertjan historicus is, is zijn vakantie niet compleet zonder cultuur. We gingen door een tip van mijn oom Will naar Caernarfon: een mooi stadje met een kasteel. Heerlijk om na de (relatief hoor) ‘wildernis-dagen’ nu in een levendige stad te zijn. Sandalen aan, jurkje, het kasteel bekijken en genieten van de zon. En een biertje.

Wales (39 van 59) Wales (40 van 59) Wales (3 van 5)
Wales (42 van 59) Wales (43 van 59) Wales (44 van 59) Wales (45 van 59) Wales (46 van 59)

Als laatste stop hadden we ‘de zee’. Vanaf de camping maakten we een mooie strandwandeling over het steenstrand. En de dag erna keken we bij een steengroeve die niet meer gebruikt werd. Het dorp erbij was zo treurig. Gek dat zo’n industrie, die het halve dorp waarschijnlijk in leven hield, er ineens niet meer is. Er liepen veel mannen met een wandelstok en kromme ruggen. We dachten dat dat de vroegere steengroeve-werkers waren.

Wales (47 van 59) Wales (4 van 5)
Wales (49 van 59) Wales (52 van 59) Wales (1 van 1)
Wales (54 van 59)Wales (50 van 59)Wales (51 van 59)

Gertjan klom omhoog bij het half vervallen bouw van de steengroeve. Dat durfde ik natuurlijk niet – en tegelijkertijd wilde ik dat ik het wel had gedaan. Maar ik besloot er niet om te sippen en een mooie foto van Gertjan te maken. Dat kleine mannetje op de foto rechts, dat is hij. Brr. Ben blij dat dat gebouw niet instortte.

Wales (55 van 59)

Op onze één-na-laatste avond kwam de lucht met een daverende zonsondergang. Niet te geloven zo mooi. het was eerst al heel schemerig, toen begon de zon met het beschijnen van een berg heel ver weg (de berg van de steengroeve). En de zon kwam steeds meer onze kant op. Zo mooi.

Wales (56 van 59) Wales (57 van 59) Wales (58 van 59)Wales (5 van 5)

Reality-check: dit is niet de werkelijkheid. Deze foto’s zijn romantische weergaven van de mooiste momenten van onze vakantie. Onderkinnen, ruzie, regen, plotseling opkomende droefheid en omlopen op lelijk asfalt heb ik niet gefotografeerd. 

 

17 Comments

 1. marjolein meerkerk says

  Wat een prachtige foto’s Laurie. Ik hoop dat je genoten heb van je vakantie en dat je weer een beetje bij getankt heb!

  Groetjes Marjolein

  • Laurie says

   Dankjewel, lieve Marjolein. Mijn vakantie is alweer een tijd terug en ik ben er zeker van uitgerust. Alleen maar lichamelijk bezig zijn en niet zoveel denken doet mij altijd goed. Dankjewel voor je lieve bericht! Groetjes, Laurie

 2. Gea says

  Hoi Laurie,

  Wat een prachtige foto’s!! En leuk om de verhalen erbij te lezen. :) Ik heb 4 maanden voor mijn uitwisseling in het zuiden van Wales mogen wonen. Echt geweldig.

  • Laurie says

   Hoi Gea, wat leuk dat je een bericht achterlaat. Ik zit jouw website even te bekijken en wat maak je mooie foto’s! Leuk dat je ook inspiratie vindt in de natuur. Je foto ‘bevroren grond’ vind ik prachtig. Mooi he, Wales. Wauw, waar heb je gewoond? In het zuiden liggen toch de Brecon Beacons? Ik wil daar heel graag nog eens naartoe. Dat is meer heuvelachtig geloof ik dan Snowdonia, klopt dat? Heb je daar ook foto’s van de omgeving gemaakt? Ik las in je ‘over mij’ dat je van Engelse boeken houdt. Heb je nog aanraders? Ik lees heel graag en hoor altijd graag aanraders. Groetjes, Laurie

   • Gea says

    Bedankt voor de uitgebreide comment! Je hebt een mailtje terug. :)

 3. Nadine says

  Hier krijg je spontaan zin van, om ook zoiets te doen. De vierde foto viel me heel erg op, zo’n leuk contrast van de rooie rugzak in het groen.
  Wat fijn om dit lekker te kunnen bekijken.

  • Laurie says

   Wat een lief bericht! Dankjewel. Ik hoop dat je ook een keer zoiets gaat doen. Heel moeilijk is het niet, maar wel heel fijn!

 4. nynke says

  wow laurie, dit zijn echt de aller-aller-mooiste vakantie foto’s die ik van je heb gezien! die foto met de vogel vind ik echt prachtig. hihi, en ik zou best foto’s willen zien van de ‘reality check’ ;)

  • Laurie says

   Wauw, wat een mooi compliment :) dankjewel. Mooi he, die vogel. Hij zat er zó lang, ik vond het zo wonderlijk dat wij daar zaten, die vogel en ik, bovenop de berg. Heel bijzonder. En die reality-check-foto’s houd ik lekker voor mezelf, ha.

 5. Sanne says

  Oh Laurie, wat is dit ontzettend prachtig zeg. Wauw. Je foto’s zijn eeecht genieten, super mooi. De foto van de top van de hoogste berg is echt heel mooi, ik krijg er kriebels in m’n buik van, zo hoog is het (en zo mooi is het dan ook vastgelegd!). Ook echt bijonder dat het aan de ene kant van de top zo bewolkt was en aan de andere kant zonnig en warmer. Allebei lijkt me heel mooi om te zien en om mee te maken en ik denk echt dat je daar wel iets heel tofs hebt meegemaakt!
  Super leuk om te zien dit :)
  Liefs

  • Laurie says

   Hé Sanne, wat ontzettend lief. Dankjewel! Ja, het was zo bijzonder. ik heb er echt van genoten en achteraf doe ik dat ook, weer op een andere manier :) als ik de foto’s terug kijk. Ik ga ook één foto uitkiezen om thuis groot op te hangen, maar welke dat wordt weet ik nog niet zeker. Zo kan ik er wat vaker van genieten :) ik heb jouw site al een tijdje niet bekeken omdat ik hem (zag ik nu) helemaal niet op Bloglovin heb toegevoegd. Heel stom! Heb ik nu wel gedaan en ik ga er in m’n pauze eens rondneuzen. Heerlijk, al dat moois om te volgen, vind je niet? Liefs Laurie

 6. Manja says

  Supermooie foto’s Laurie! Goed begin van de dag!

  • Laurie says

   Dankjewel Manja! Heerlijk he, om de reislust een beetje aan te wakkeren af en toe :) kijk ook eens op de blog van Elsa Schaddelee, zij heeft prachtige foto’s geplaatst van haar reis naar de USA: http://elsaschaddelee.nl/usa-part-01/

 7. Kunja says

  Wat een prachtige foto’s.
  Je zou er zo naar toe willen en wandelen ondanks dat je ook weleens stukken op asfalt hebt gelopen ;)
  Dat glooiende landschap waarbij je heel ver kunt kijken is echt prachtig!
  De gespiegelde foto’s zijn bijzonder !
  Liefs

  • Laurie says

   :) hoi mama, dankjewel voor je berichtje! wat lief. hihi. dat glooiende landschap is prachtig he. ik dacht toen ik daar was ook soms dat jij het daar zo mooi zou vinden :) liefs

 8. Philippine says

  wat mooi! ik neem aan dat deze foto’s niet analoog gefotografeerd zijn? ik ben zelf geïnteresseerd in fotografie en vroeg me af met wat voor camera je deze foto’s hebt gemaakt en of – en zo ja, hoe – je deze foto’s hebt bewerkt..

  • Laurie says

   Hoi Philippine,

   Dankjewel voor je lieve reactie. Deze foto’s zijn inderdaad niet analoog maar gemaakt met een Nikon D610 of D750 (weet even niet meer welke camera ik mee had). Ik heb deze foto’s licht bewerkt, in contrast, licht, tikje kleur, maar niet veel. Hoe precies, dat is per foto verschillend. Ik benadruk de sterke kanten van een foto en zorg dat het licht evenwichtig is. Heb je zelf ook werk staan op een website?

   Liefs Laurie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *