Alle blogs, Trouwfotografie
comments 5

Jurgen en Marieke

Het woord onderonsje is even mooi als de betekenis van onderonsje. Ik hou van zulke woorden. En ik hou van onderonsjes, dus. Marieke (bruid) en Jurgen (bruidegom) zijn een stel van onderonsjes. En omdat ik daarvan houd, houd ik er ook van ze op de foto te zetten. Zie de foto hierboven. En nog duizend meer vandaag. Kijk je mee?

Het is vroeg als ik over het Friese platteland naar Mariekes ouderlijk huis rijd. Mijn schoonouders wonen in Drachten dus ik hoefde niet van ver te komen. Altijd als ik een bruiloft in Friesland heb, overnacht ik bij hen.

Maar goed. Mariekes ouderlijk huis. Daar kom ik aan en daar is Marieke. Ik vind haar er prachtig uit zien en haar vader denkt daar hetzelfde over.

Voor het (mooie) huis staat iedereen te wachten op Jurgen. Die uiteindelijk aankomt en Marieke net zo mooi vindt als haar vader en ik. En jullie, denk ik.

We rijden naar de plek waar we foto’s gaan maken: een landelijk ogend landgoed met duizend bloemen eromheen (Dekemastate). We hebben het erover hoe mooi deze locatie is. En over dat het weer zo goed is om foto’s te maken. Jurgen stelt Marieke gerust: nou lieverd, het licht is goed, de locatie is mooi… Als de foto’s mislukken dan ligt het aan ons. 

Ha. Altijd leuk zo’n man.

En dan rijden we weer terug naar het ouderlijk huis van Marieke, waar ineens allemaal gasten zijn – en ze klappen voor het bruidspaar! Kijk nou hoe kleurrijk. Ik maak foto’s van lieve mensen die eten en lachen en van alle bloemen. En van onderonsjes. En van de boom die zo mooi versierd is dat ik hem ook wel in mijn tuin zou willen.

En van de ene mooie boom gaan we naar de volgende mooie bomen. De ceremonie bij het Stadhouderlijk hof in hartje Leeuwarden was gróen. Gedrenkt in bladgroen. Tussen de bomen. Mooi plekje zo, vind ik. Mooi plekje voor onderonsjes van een lief stel.

Een stel dat volgens mij oer-goed bij elkaar past. Ik heb hen door de speeches en gesprekken leren kennen als lieve en echte mensen die oprecht voor elkaar kiezen, die hun butsen op de weg hebben gehad en weten dat het niet makkelijk is om een lange relatie te hebben maar er desondanks helemaal voor gaan met z’n tweeën. Als je dit leest heeft het bruidspaar deze blog nagekeken dus je kunt er vanuit gaan dat het klopt.

Kijk nou zo lief. Had ik al iets over onderonsjes gezegd?

Hierboven wordt het lied signed, sealed, delivered gespeeld. I’m yours. Zo vrolijk. Dansend lopen Jurgen en Marieke weg van het gras – op naar de taart.

Kijk nou. Trouwfoto’s van vaders, moeders, opa’s en oma’s. Hoe cool. Iets om dankbaar voor te zijn.

Ik maak foto’s van mensen en Marieke en Jurgen die van de taart proeven en van elkaar.

Na de taart is het tijd voor groepsfoto’s (die ik hier niet deel) en lekkere hapjes en veel mensen die lachen en gesprekken voeren en dat soort dingen.

Daarna: het diner. Gevuld met niet alleen lekker eten (waarvan gelukkige ik mee mocht genieten) maar ook met speeches en foto’s van vroeger en lieve woorden overal. En: oké, ik zeg het woord niet meer.

Dan de kerkdienst. Die begint met deze mooie tekst aan de stoelen van het bruidspaar. All of me loves all of you. En we zingen allemaal in ons hoofd verder: all your curves and all your edges. All your perfect imperfections. 

Er is nog een mooie tekst. Die staat in de liturgie geschreven.

Je bent mijn vleugels mijn hartslag en mijn ziel. Je bent de paarden voor mijn wagen je bent de zitplek en het wiel. Je bent de zuurstof in mijn longen je bent minzaam, ongedwongen. Je bent mijn redder en mijn strijder, je bent mijn volger en mijn leider. Je bent mijn hoofdpersoon mijn regisseur en figurant. De diamanten op mijn kroon mijn provincie en mijn land. Je bent mijn aankomst, de haven van mijn stad. Je bent mijn weelde en mijn overvloed. Mijn rijkdom en mijn schat.

Je bent goed genoeg –

en heel veel meer dan dat. 

Dit is wel een grappig moment. De dominee geeft aan dat misschien wel het eerste dat door het bruidspaar gezegd werd tijdens hun voorbereidingsgesprek was: vergeet de kus niet. Ha. Daarom: twee foto’s van de kus. Een scherpe en een onscherpe, omdat onscherp zo z’n charme heeft.

Lieve Marieke en Jurgen, ik heb van jullie dag genoten. Van de liefde die ik tussen jullie mocht zien, jullie onderonsjes, van de lieve mensen om jullie heen. Ik heb het vastgelegd zoals ik het zag – en ik hoop dat jullie de dag terugzien zoals jullie die hebben beleefd. Heel heel leuk om erbij te zijn.

5 Comments

 1. Inge.weijer says

  Fantastisch wat een prachtige weergave van foto’s en tekst van Jurgen en Marieke hun huwelijksdag.

  • Laurie says

   Hoi Inge, dankjewel!!

 2. Helena Feenema ( moeder van de bruid) says

  Onderons gezegd, wat een geweldige blog!!
  Lieve Laurie, wat heb je alles prachtig vastgelegd en geschreven. Hier proef je héél veel liefde in voor je vaak een voor mensen! Dankjewel voor deze kostbare herinneringen!

  • Laurie says

   Hoi Helena, ach wat een lieve, liéve reactie. Ik heb het heel graag gedaan! Dank je wel voor het zeggen. Dat vind ik heel fijn om te horen!!

 3. Pingback: De lievelingstrouwfoto van Marieke | Laurie Karine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *