Alle blogs, Trouwfotografie
Leave a comment

Frederik en Paula zijn getrouwd

M

et de pen in zijn hand waarmee hij, zijn vrouw en hun getuigen de huwelijksakte hebben ondertekend – juicht Frederik terwijl hij de trouwzaal uitloopt. Hand in hand met zijn Paula, die straalt. Op de achtergrond zie je al een beetje hoe mooi de zaal is waarin zij trouwden. Het is de collegezaal van het Teylers museum in Haarlem. Een prachtig museum – dat heel de dag ons decor is.

We beginnen de dag rustig en relaxed – in het ouderlijk huis van Paula. Paula maakt zichzelf rustig op. Doet het haar van haar zusje. En haar zusje helpt haar weer bij het aantrekken van haar jurk, samen met een vriendin van de bruid.  Beneden in het huis is het vol mensen. Paula en Frederik nemen, voordat ze die mensen gaan begroeten, eerst de tijd om elkaar zonder iemand erbij (nou ja, ik dan) te ontmoeten.

Heerlijk vind ik dat – een bruidspaar dat z’n dag op een eigen manier indeelt, gewoon zoals zij dat fijn vinden. Frederik en Paula zijn ook niet gestrest (of niet dat ik heb gezien). Alles is geregeld – dus nu kunnen zij ontspannen en genieten van al hun lieve gasten.

En dan wachten alle gasten hen op met een lied en veel hoera’s.

Dan vertrekken we naar Haarlem. Dit vrolijke tafereel maakt mijn fotografenhart blij. Een mooie gevel, veel mensen die vrolijk kijken (zelfs vanuit het raam) en natuurlijk die zwaaiende hand uit het autoraam. Dág, tot vanmiddag!

We komen aan bij het Teylers museum waar we foto’s gaan maken én waar we de hele dag zullen verblijven. Ik vind het heerlijk om te fotograferen in zo’n mooi gebouw, met mooie zalen en veel hout en details. Anders dan anders.

Kijk nou (hieronder) hoe mooi, zo’n bibliotheek – ik krijg daar flashbacks van naar de wereld van heel veel boeken die ik heb gelezen – al kan ik er niet precies de vinger op leggen welke boeken dan. Maar zo’n donkere, oude bibliotheek associeer ik met al die verhalen en werelden die in boeken te vinden zijn…

En dan Paula’s favoriete zaal. Ik snap wel waarom en ik sluit me bij haar aan. Wat een prachtig plaatje zo… Met dat witte plafond – die rúimte – en dan als kers op de taart een prachtig bruidspaar in de verte. Ook in het zwart-wit doet de zaal het goed, vind ik. We maken veel plaatjes (als ik eenmaal bezig ben kan ik altijd maar moeilijk stoppen) – en ook portretten van Paula en Frederik apart. En daarna wachten we op de ceremonie.

Eerst komt Frederik binnen met zijn moeder en daarna wacht hij Paula op. Let op de veel te blije gezichtsuitdrukking die zij heeft als ze binnenkomt. Hóe mooi. Ik word daar blij van en jullie vast ook.

Hieronder zie je goed hoe deze collegezaal van het Teylers museum eruit ziet. Zo’n klassieke inrichting heeft-ie. En de zon schijnt door de hoge ramen precies op de mensen in de zaal.

Tijdens de ceremonie zijn er vier speeches van twee getuigen en twee ouders. Wat maakt dat een bruiloft toch persoonlijk. Ik loop daar dan rond en schiet plaatjes en luister tegelijkertijd naar alle lieve woorden die gezegd worden. Wat moet dat als bruidspaar genieten zijn – met alle mensen die je liefhebt dichtbij.

Bij het naar buiten lopen hebben Frederik en Paula net zulke blije gezichten als bij het naar binnen komen. Mooi om te zien. Na de ceremonie is het tijd voor een toast en voor taart. Frederik en Paula zijn getrouwd! Ik vind de kleur in deze receptiezaal zo mooi, zo warm.

Paula en Frederik hebben aangegeven dat ik vooraal veel foto’s mocht maken van hun geliefde gasten. Ze trouwen niet alleen, zo zeiden ze, maar juist dat ze met iedereen samen zijn is voor hen heel belangrijk. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn: uiteindelijk is trouwen niet alleen een persoonlijke liefdesverklaring aan elkaar, maar een publieke aangelegenheid en een ontmoeting met de mensen die het dichtst bij je staan. Dus ja: ik maak foto’s van mensen. Heel veel foto’s van mensen.

En dan wordt er op vingers gefloten: aandacht! Met hulp van álle gasten is er een cadeau gemaakt: Pau en Fred Pursuit. Een soort Trivial Pursuit maar dan met vragen toegespitst op het bruidspaar. Een leuk idee om te geven aan een bruidspaar, al weet ik niet precies hoe dit zo mooi gemaakt is. Maar heel veel gasten kennen feiten en eigenaardigheden van het bruidspaar die ze in vraagvorm kunnen gieten. Denk aan: in welk vak op de basisschool was … het best? Of: wat doet … het eerst als hij thuis komt? Al die vragen bij elkaar vormen een vermakelijk spel.


En dan zit de dag er alweer op… Frederik en Paula juichen hun weg naar buiten, waar al hun gasten mee vrolijk zijn en klappen.

Lieve Paula en Frederik, wat heb ik een mooie, ontspannen en eigen dag vast mogen leggen. Met jullie heel bijzondere foto- en trouwlocatie. En met jullie als ontspannen bruid en bruidegom die volgens mij tot de max hebben genoten van hun dag. Dank jullie wel voor het vertrouwen dat ik jullie dag mocht vastleggen – ik vond het fijn. Ik wens jullie heel veel ontspannen vrolijkheid toe voor de toekomst en een heel mooi huwelijk samen.

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *